Kansen in Europa en opkomende markten

Kansen in Europa en opkomende markten

Optimix ziet in toenemende mate kansen voor aandelen in Europa en opkomende markten. Amerikaanse aandelen zijn inmiddels relatief duur, vindt de vermogensbeheerder.

De winstontwikkeling voor Amerikaanse aandelen is veel beter geweest in vergelijking met Europa en de opkomende markten, schrijven Ivan Moen, Jaap Westerling en Michel Alofs in hun strategiebrief van deze maand. Dit heeft zich vertaald in een superieur aandelenrendement, aldus het drietal. Europa is echter achtergebleven, onder meer vanwege de gevolgen van de schuldencrisis en de politieke onwil om knopen door te hakken. Opkomende markten hebben echter de grootste ‘winstkrimp’ te verduren gehad. Sinds 2010 daalt de winstontwikkeling.

Getuige de hoge koers-winstverhoudingen hebben beleggers nog altijd hoge verwachtingen van de Amerikaanse markt. Blijkbaar denken zij dat de winstgroei zoals we die in de afgelopen jaren hebben gezien, aan zal houden. In de opkomende markten zijn beleggers een stuk voorzichtiger, begrijpelijk want de winstontwikkeling is jarenlang negatief geweest en historisch gezien is deze ook grilliger.

Verschil in waardering te groot
Opkomende markten zijn beweeglijker en dat verklaart ook een lagere waardering, analyseren de beleggers. Maar volgens Optimix is het verschil in waardering momenteel te hoog. Opkomende markten zijn inmiddels minder kwetsbaar geworden. De schuldenlast van overheden ligt er lager dan in de meeste westerse economieën. De groeipotentie is er hoger en de demografische ontwikkeling een stuk gunstiger.

Verder zijn grondstoffen bovengemiddeld belangrijk voor de winstontwikkeling in de opkomende markten. Zij doen het relatief goed als de grondstoffenprijzen stijgen.

Optimix vermoedt dat de voorzichtige maar gestage opmars van de grondstoffenprijzen zal doorzetten. Al deze factoren bij elkaar maken dat de relatief laag gewaardeerde opkomende markten naar de overtuiging van de vermogensbeheerder een aantrekkelijke belegging zijn.

bron: Fondsnieuws


Naar marktontwikkelingen overzicht