Optimix Europe Fund

Aandelen fonds

 • Koers: € 122,34
 • Intrinsieke waarde: € 122,71
Optimix Europe Fund

Algemene gegevens

Optimix Europe Fund belegt in hoofdzakelijk aandelen van Europese ondernemingen. De beheerder streeft er naar om door middel van een actief beleggingsbeleid een beleggingsresultaat te behalen dat hoger is dan het rendement van iShares MSCI Europe UCITS ETF (Acc). Hierbij kan tevens gebruikgemaakt worden van pair trading. Het beleggingsbeleid van het fonds wordt voor een belangrijk deel ‘bottom up’ bepaald. De referentie-index van het fonds is in de regel niet leidend bij het construeren van de portefeuille. Dit fonds is ook geschikt voor niet-professionele beleggers.

Zelf beleggen in Optimix Europe Fund

Arjen van der Meer CFA

Arjen van der Meer CFA

Senior Fund Manager

Ivan Moen RBA

Ivan Moen RBA

Hoofd Beleggingen

 1. Datum oprichting: 1 september 1987
 2. Valuta: Euro
 3. Maximale op/afslag: 0,30%
 4. Lopende kosten (2017): 1,31%
 5. Beheerkosten: 0,96%
 6. Bloomberg ticker: OPTIEUR NA
 1. ISIN Code: NL0000287092
 2. Benchmark: iShares MSCI Europe UCITS ETF
 3. Performance fee: 10%
 4. Hurdle rate: Benchmark
 5. Dividend: EUR 0,20 (2018)
 6. Ex. datum: 8 juni 2018

Fonds update ultimo mei 2018

De koers van Optimix Europe Fund steeg de afgelopen maand met 1,2%. De referentie-indextracker, iShares MSCI Europe UCITS ETF, steeg eveneens met 1,2%.

Het positieve beurssentiment hield aanvankelijk aan in de eerste helft van mei, onder meer door de lagere euro en wegebbende handelsspanningen, om vervolgens weer bijna geheel tenietgedaan te worden door de Italiaanse politieke commotie. De schier onmogelijk geachte coalitie tussen de beide populistische partijen Five Star Movement en Lega Nord werd met de nodige turbulentie uiteindelijk toch bewaarheid. Dit zette onder andere Italiaanse staatsobligaties en Europese bankenaandelen fors lager.

De Europese bankensector verloor maar liefst 9%, terwijl Italiaanse banken gemiddeld zelfs 20% onderuit gingen. Sectoren met relatief veel omzet buiten de eurozone, zoals basisconsumentengoederen, gezondheidszorg, industrie en IT, hadden baat bij de zwakke euro. Deze stegen tussen de 2-4% en hielden de Europese beurs nog overeind.

Binnen de portefeuille presteerden de aandelen die met behulp van het kwantitatieve model zijn geselecteerd in lijn met de referentie-index.

De geleidelijk aan minder soepele monetaire omgeving, afzwakkend economisch momentum en de Italiaanse politieke onzekerheid maken dat het fonds momenteel voorzichtig gepositioneerd is.

U kunt meer informatie vinden over het product, de kosten en de risico’s in het prospectus en de Essentiële Beleggersinformatie. Lees ze goed door voordat u het product koopt.